Na odvlhčení múrov hradu bude pracovať firma s 30-ročnými skúsenosťami

07.06.2013 Kežmarok

Kežmarok 7. júna (TASR) – Na kežmarskom hrade začnú po skončení festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO) s odvlhčovaním hradných múrov. Riaditeľka Kežmarského múzea Erika Cintuľová informovala, že sa končí verejné obstarávanie na dodávateľa stavby a práce na odvlhčení vstupu do hradu by mali začať v júli.
„S radosťou môžem konštatovať, že vybraný dodávateľ má 30-ročné skúsenosti s tými prácami, ktoré u nás v interiéri hradu plánujeme zrealizovať. Je to firma, ktorá pracovala okrem iného aj napríklad na odvhlčení Bratislavského hradu,“ uviedla Cintuľová. Projekt sa bude realizovať až do októbra, pretože všetky práce sa budú vykonávať postupne, ako to navrhol projektant po konzultácii s pamiatkovým úradom.
S prácami sa začne až po skončení EĽRA, pretože odvlhčenie múrov sa bude týkať okrem vstupu do hradu aj bývalej expozície archeológie. Tieto časti sa nachádzajú na prízemí a práve tu je vlhkosť najvyššia. „Práce nám trošku obmedzia prevádzku, vieme to však tak zabezpečiť, aby návštevník nebol obmedzovaný,“ ubezpečila riaditeľka múzea. V rámci projektu sa najprv odreže podlaha od muriva, aby sa do neho neťahala vlhkosť a následne sa budú steny okopávať. Potom sa urobí tzv. injektáž, zistí sa aká je miera zasolenia stien a na záver sa pristúpi k realizácii sanačných omietok. V budúcnosti chce múzeum pristúpiť aj k odvlhčeniu hradnej kaplnky, ktorá je veľmi zasolená a pieskovcové stĺpy sú podľa Cintuľovej v dezolátnom stave.
„Celkové náklady sú vyčíslené na 20.000 eur, časť je financovaná z fondov Ministerstva kultúry SR, časť je z našich zdrojov a chceme nejaké peniaze získať aj od nášho zriaďovateľa, ktorým je Prešovský samosprávny kraj,“ doplnila Cintuľová. Múzeum má pripravený projekt na odvlhčenie celého hradu, nie iba interiéru ale aj exteriéru, práce realizované počas tohto leta a jesene sú akousi prvou fázou projektu. „Na realizáciu odvlhčenia celého hradu budeme ešte hľadať financie, tie náklady sa vyšplhajú na približne 13 miliónov eur. Je však nutné k tomu pristúpiť, aby sme tento hrad zachránili. Výhodou je, že sa tento projekt dá robiť na etapy, a tak môžeme prostriedky hľadať postupne,“ upozornila Cintuľová.
Kežmarský hrad bol postavený na mieste, kde kedysi boli močariská, takže celé podlažie je dosť vlhké. Múry celú túto vlhkosť ako keby nasávajú a ťahá sa až do výšky dvoch metrov. „Pri takých kritických miestach, ako napr. pieskovcové portále alebo stĺpy, tie sa úplne tým vlhkom a soľami rozpadávajú. Na niektorých miestach to môžu návštevníci aj sami vidieť kam až siaha tá vlhkosť. Je to naozaj dosť vážny problém, ktorý môže v historických objektoch časom spôsobiť veľké škody. V prípade, že sa pristúpi k odvlhčeniu celého hradu, tak by sme túto pamiatku zachránili na 50 až 100 rokov,“ uzavrela riaditeľka múzea.
 

Vyberte región